Wilton Close / Allfrey + South Architects

first_imgSave this picture!© Stephen Goodenough+ 15 Share “COPY” Wilton Close / Allfrey + South Architects CopyAbout this officeAllfrey + South ArchitectsOfficeFollowProductsSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsChristchurchNew ZealandPublished on June 23, 2014Cite: “Wilton Close / Allfrey + South Architects” 23 Jun 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in SkyPodsShowerhansgroheShowers – Croma EDoorsC.R. LaurenceMonterey Bi-Folding Glass Wall SystemTable LampsLouis PoulsenLamps – Panthella PortableBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersSealantsEffisusMetal Roof Flashing – Stopper MRDropped CeilingsPure + FreeFormLinear Clip-Strip Ceiling SystemUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEVentilated / Double Skin FacadeULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Nokia LibraryLouversAccoyaAccoya® Wood for Shutters and LouvresSpa / WellnessKlafsGyms & Relaxation RoomsMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyApartments•Christchurch, New Zealand ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/518334/wilton-close-cymon-allfrey-architects Clipboard ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/518334/wilton-close-cymon-allfrey-architects Clipboard Area:  3200 m² Year Completion year of this architecture project Apartments 2008 Photographs:  Stephen GoodenoughArchitect In Charge:Cymon AllfreyDesign Team:Cymon Allfrey, Brad McFarlaneEngineering:Powell FenwickLandscape:Rough and MilneCity:ChristchurchCountry:New ZealandMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Stephen GoodenoughText description provided by the architects. The brief was to create a high density, low rise, apartment complex which provides an ‘entry level’, contemporary living environment for the inner city dweller. The brief asked for apartments to relate to each other to generate a positive sense of community and offer occupants opportunities for privacy.Save this picture!Ground Floor PlanThe subject site is located within the ‘four avenues’ of Christchurch City. This site is zoned for high density residential activity and is within the areas identified by Christchurch City Council in 2005 that would fulfil the projected ‘surge’ of population growth expected by 2030.Save this picture!© Stephen GoodenoughIn search of a marketing identity for this development, our client settled on the name ‘Wilton Close’, he explained, our site is on Salisbury Street, Christchurch. He looked at a map of the general vicinity of Salisbury United Kingdom and discovered a nearby town ‘Wilton’ and commented, “Wilton, it’s close to Salisbury!”Save this picture!© Stephen GoodenoughThe initial design inspiration for the building was a contemporary reference to its namesake ‘Wilton House’, Wiltshire, United Kingdom. In particular we drew inspiration from the Palladian south façade of this building (by Inigo Jones c. 1630) and the way this stately home was organised around a central court.Save this picture!© Stephen GoodenoughThe road façade is crafted from an understated palette of material, and form. The façade is deliberately devoid of ‘fussy’ detail to ensure the strong use of geometry is not diluted. Understated openings lead to a central court where elements, similar to that of the road façade are used to visually counteract the repetition of the structural system. Here each face is treated to create individuality of each apartment.Save this picture!First Floor PlanColour is used sparingly throughout the buildings directing ones focus to the dynamic landscaped, communal court. Vivid white balconies pierce the dark, understated building form. Stained timber has been used as an element to create further visual relief. Citric walls extend from the basement as indicators to assist in navigation around the site.Save this picture!© Stephen GoodenoughThe building rises from the basement as a solid three level structure of stacked concrete block. Structurally, the building offers a simple geometric form with a high level of repetition to maintain an economical solution. Masonry structure was chosen due to construction constraints above the large basement.At the lower level we have taken care to minimise the loss of privacy relative to the main pedestrian circulation court by opening the units to private courts outside the main ring form of the building. In order to maintain a connection to the internal community to the lower units, narrow windows have been positioned adjacent to the main court.First floor units feature deep, ‘solid’ balconies which extend from the building to provide external living spaces. The form of these balconies provides elements of screening to offer both privacy and opportunities to view the communal court.Save this picture!Second Floor PlanThe upper levels feature a metal sheet cladding which elegantly drapes from the roof to meet the lower structure. Windows and balconies pierce this metal cladding breaking the geometry and ensuring every view of the building is different.Project gallerySee allShow lessAberto Studio / AR ArquitetosSelected ProjectsAD Round Up: Architecture in SingaporeMiscProject locationAddress:Christchurch, New ZealandLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share New Zealand Photographs Wilton Close / Allfrey + South ArchitectsSave this projectSaveWilton Close / Allfrey + South Architects Projects Architects: Allfrey + South Architects Area Area of this architecture project “COPY” Year: last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *